RL i EBRD potpisali su kreditnu liniju u iznosu 35 milijuna eura

10.06.2016

Raiffeisen Leasing d.o.o. (RL) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), potpisali su kreditnu liniju u iznosu od 35 milijuna eura za potrebe financiranja malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj. 

 

Raiffeisen Leasing d.o.o. (RL) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), potpisali su kreditnu liniju u iznosu od 35 milijuna eura za potrebe financiranja malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj.

Očekuje se da će mala i srednja poduzeća imati koristi od unaprijeđenog pristupa dugoročnim financijskim sredstvima zahvaljujući kreditu od 35 milijuna eura koji je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila Raiffeisen Leasing d.o.o..

Širenje poslovanja Raiffeisen Leasinga uvelike se temelji na jačanju leasing aktivnosti u segmentu mikro, malih i srednjih poduzeća. Iako mala i srednja privatna poduzeća čine okosnicu hrvatskog gospodarstva, često se suočavaju s poteškoćama u pristupu sredstvima. U mnogim slučajevima leasing nudi prikladnu alternativu klasičnom kreditnom financiranju, iako je korištenje leasinga na hrvatskom tržištu i dalje ispod prosjeka EU-a.

Raiffeisen Leasing dugogodišnji je partner EBRD-a i treće najveće leasing društvo u Hrvatskoj, snažno usredotočeno na mala i srednja poduzeća, koje planira daljnje širenje temeljiti na stručnosti u ovom segmentu. Raiffeisen Leasing članica je grupe Raiffeisen Bank International.

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Sloveniju izjavila je: „Radujemo se što ćemo nastaviti suradnju s Raiffeisen Leasingom. Nadamo se  da ćemo ovim financijskim aranžmanom pridonijeti daljnjem razvoju poduzetništva kroz promoviranje korištenja leasinga kao dodatnog mogućeg izvora financiranja potrebnim za daljnja ulaganja.“ 

Miljenko Tumpa, predsjednik Uprave Raiffeisen Leasinga, dodao je:„Ovo je do sada peta transakcija između EBRD-a i Raiffeisen Leasinga što potvrđuje da nas je EBRD prepoznao kao pouzdanog partnera. Time je potvrđen značaj operativnog i financijskog leasinga u financiranju malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj. Smatramo da su mala i srednja poduzeća ključni pokretači gospodarskog rasta u Hrvatskoj, a Raiffeisen Leasing igra aktivnu ulogu u razvoju njihovog potencijala te stoga neizravno potpomaže oporavku hrvatskog gospodarstva.“

EBRD je od 1993. godine, odnosno od početka svog djelovanja u Hrvatskoj, investirao 3,5 milijarda eura u više od 186 projekata diljem zemlje. Osim širokog spektra financijskih proizvoda kojim su obuhvaćeni brojni sektori, uključujući i financijske institucije, EBRD je unatrag nekoliko godina zbog povećane potražnje u Hrvatskoj povećao svoj portfelj ulaganjima (vlasnički udio i krediti) u projekte u sektoru trgovine i poljoprivrede.